Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami




Składniki : 4 porcje

• 4 x 100 g kawałki polędwiczek z dorsza
• 1 łyżeczka mielonej papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry)
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki suszonego oregano
• świeża bazylia
• oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz


Przygotowanie :

Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki).
Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy, podsmażyć obrane i przepołowione ząbki czosnku, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii.
W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut.

Propozycja podania
Ryż długoziarnisty i fasolka szparagowa / lub pieczone ziemniaki z parmezanem

1 komentarz: