Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej




Składniki : 2 porcje

• 2 filety dorsza po ok. 150 g
• 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej
• 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto

Do podania:

• 2 porcje zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie
• limonkowy majonez light (przepis poniżej)
• 1 łyżka różowego pieprzu, roztartego w moździerzu

Limonkowy majonez light:

• 1 żółtko
• 4 łyżeczki oliwy lub oleju np. orzechowego
• szczypta skórki z limonki
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Opcjonalnie: wiórki parmezanu do posypania


Przygotowanie :

Filety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka rozsmarować pesto, ułożyć dorsza i obwinąć go szynką. W razie konieczności dodać jeszcze jeden plasterek szynki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Usmażyć na patelni np. na klarowanym maśle lub oliwie po około 2 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony.
Przygotować majonez: żółtko ucierać mikserem przez 3 minuty aż będzie puszyste, dodawać po 1 łyżeczce oliwy lub oleju, miksując na najwyższych obrotach po każdej dodanej łyżeczce. Na koniec dodać skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszać z różowym pieprzem. Rybę skropić sokiem z limonki i podawać z fasolką oraz majonezem. Można też posypać wiórkami parmezanu.
Wskazówki :
Do potrawy można użyć dowolnego pesto (zielonego np. z bazylii lub czerwonego). Można też zrobić je z pistacji i natki pietruszki. Należy zmiksować: 2 łyżki obranych pistacji, 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki natki pietruszki, szczyptę skórki startej z cytryny, odrobinę czosnku, sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz