Pszenne bułeczki




Składniki na 10 szt:

• 450 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 25 g świeżych drożdży
• 150 ml mleka
• 150 ml wody
• 2 łyżki oleju
• 1/2 łyżeczki cukru

Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę z mlekiem lekko podgrzać i wrzucić drożdże z cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilę aż "ruszy". Wlać zaczyn do mąki, dodać olej i dobrze wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ulepić kulę i wsadzić do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na ok 2 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Wstawić na ok 20 minut do piekarnika i upiec na złoto. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz