Ogórki małosolne




Składniki :

• 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych, ze sprawdzonego źródła)
• 5 gałązek kopru
• kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół
• 15 cm kawałek korzenia chrzanu
• kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)
• 1 i 1/2 litra wody
• sól kamienna do przetworów


Przygotowanie :

Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.
Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki. Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz