Ogórki konserwowe




Składniki :
3 słoiki po 1 litrze
• ​1 kg jędrnych niedużych ogórków

Zalewa :
• 1 i 1/2 litra wody
• 250 ml octu 10%
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka soli

Dodatki :
• 3 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 3 gałązki kopru (na łodyżce)
• 3 łyżki białej gorczycy
• kawałek chrzanu
• kilka ziaren czarnego pieprzu
• kilka ziaren ziela angielskiego
• kawałek marchewki


Przygotowanie :

Ogórki umyć i ułożyć w 3 słoikach o pojemności 1 litra. Do słoików włożyć dodatki.
Składniki zalewy zagotować. Zalać nią ogórki i zakręcić pokrywkami. Pasteryzować przez ok. 3 minuty licząc od czasu zagotowania wody w garnku.
Jak pasteryzować: słoiki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (1 - 2 cm pod nakrętką), na średnim ogniu doprowadzamy prawie do zagotowania. Wówczas zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ogórki są już gotowe po ok. 1 tygodniu, ale oczywiście można je przechowywać przez całą zimę w spiżarce lub piwnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz