Składniki :
• 1200 g szynki wieprzowej (kulka)
• 1/3 szklanki cukru
• 1/3 szklanki soli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać troszkę ostrej)
• 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
• 4 ząbki czosnku
• 2 kopiate łyżki majeranku
Przygotowanie :
Szynkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce i dokładnie zasypać i wygnieść w cukrze. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę dokładnie umyć znów osuszyć i natrzeć solą. Przykryć miskę i znów wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie znów umyć i osuszyć. Przyprawy utrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Natrzeć nimi dokładnie szynkę, przykryć folią i wstawić na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie szynkę przełożyć do pończochy i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu. Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie zawinąć w lniana ściereczkę i wstawić do lodówki . Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i daje się kroić w idealne cieniuteńkie plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz