Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem




Składniki na spód:

• 350 g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane + 2 łyżki kakao)
• 120 g masła

Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło. Tortownicę (24 cm) jeśli jest doskonale szczelna wystarczy natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Jeśli nie macie tej pewności lepiej zabezpieczyć ją dokładnie folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Należy jednak mieć na uwadze , że folię ze spodu ciężko się później usuwa . Masą ciasteczkową wylepić dokładnie spód i boki tortownicy. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

Składniki na karmelizowane gruszki:

• 3 gruszki
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki masła
• 2 szczypty imbiru

Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć a następnie odwrócić i drugą stronę również obsypać cukrem i doprawić imbirem. Gruszki smażyć do momentu aż cukier się rozpuści a gruszki pięknie zezłocą. Uważać by ich nie przypalić. Następnie wyjąć je na pergamin i wystudzić.

Składniki na masę serową:

• 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
• 200 g cukru
• 4 jajka
• 3 łyżeczki ekstarktu waniliowego
• ziarenka z 1 laski wanilii
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 2 łyżki soku z cytryny

ponadto:

• 3-4 łyżki masy kajmakowej gotowej
• płatki lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować na gładko. Na koniec dodać karmelizowane gruszki i delikatnie wymieszać. Masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Tortownice umieścić w większej blaszce do której nalać wody (powinna sięgać do połowy tortownicy). Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej ok 50-55 minut w temp 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdjąć obręcz tortownicy, sernik delikatnie przenieść na paterę, wierzch posmarować masą kajmakową i obsypać wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz