Orzechowiec




Ciasto :

• 150 g miodu
• 3 jajka
• 200 g cukru
• 200 g masła
• 400 g mąki
• 1 łyżka sody
• 1 łyżka octu

Jajka i cukier ucieramy w malakserze. Miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h . Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.

Masa :

• 250 g orzechów włoskich
• 200 g cukru
• 1 kostka masła
• 1 szklanka wrzącego mleka

Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskamy. Ciasto podajemy następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz