Obwarzanki




Składniki:

• 400 g mleka
• 40g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 600 g mąki pszennej
• 2 płaskie łyżeczki soli

ponadto:
• sól gruboziarnista i mak do posypania
• 1 roztrzepane jajko do posmarowania
• 4 łyżeczki sody spożywczej
• ok. 700 ml wody


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę letniego mleka i odstawić na 15 min. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie.Następnie ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 30 min do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą zrolować na wałeczek o dł. ok 55 cm. Złożyć go na pół i zwijać ramiona razem. Końce skleić. Odstawić na ok 15 min. W garnku zagotować wodę z sodą (*można tez gotować w osłodzonej 2 łyżkami cukru wodzie bez dodatku sody) i wrzucać precle na krótko do wrzątku. Obgotować je króciutko pod przykryciem (ok. 1 min) Nie gotujemy za długo gdyż precle po upieczeniu wyjdą "gumowate". Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na blachę wyłożoną matą do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 20-30 minut.

5 komentarzy:

  1. jakie piękne,apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Would love to perpetually get updated great website!

    OdpowiedzUsuń
  3. Yes! Finally someone writes about money making.

    OdpowiedzUsuń
  4. You are so interesting! I do not believe I've read through anything like this before.
    So good to find somebody with some unique thoughts on this subject.
    Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that's needed on the web, someone with
    a bit of originality!

    OdpowiedzUsuń
  5. I really like it whenever people get together and share ideas.

    Great site, stick with it!

    OdpowiedzUsuń