Deser kawowy




Składniki na galaretkę kawową:

• 1 szklanka mocnej czarnej kawy
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 łyżka gorącej wody
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka likieru kawowego(może być brandy)

Kawę zaparzyć i dodać cukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić do stężenia.

Składniki na musy czekoladowe:

• 1 jajko + 1 żółtko (2 żółtka i 1 białko)
• 4 płaskie łyżki cukru pudru
• 60 ml śmietanki 30%
• 30 g masła
• 50 g białej czekolady
• 50 g gorzkiej ciemnej czekolady

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka umieścić w metalowej miseczce lub małym rondelku razem z połową cukru pudru i kremówką. Miseczkę umieścić na większym garnku do którego nalać ok 1 szklanki wrzątku. Dno miseczki nie może stykać się z wrzątkiem. Podgrzewać na parze non stop mieszając . Masa zacznie nam gęstnieć. Jak zacznie przyklejać się do łyżki i osiągnie na tyle wysoką temp. by mogły w niej rozpuścić się czekolady - zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy białą do drugiej gorzką czekoladę i bardzo dokładnie rozpuszczamy. Białko ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijamy dodajemy pozostałą drugą połowę cukru pudru i ubijamy jeszcze ok 1 min do momentu gdy białko zrobi się błyszczące i bardzo sztywne. Dzielimy na pół i dodajemy po połowie do musów z białej i gorzkiej czekolady. Na stężałe galaretki delikatnie wykładamy najpierw mus z gorzkiej czekolady i znów na chwilę schładzamy, a następnie mus z białej czekolady. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem chwilkę niech postoi w temperaturze pokojowej. Można posypać wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz