Ryż w sosie pomidorowym z jajkami w koszulkach




Porcja dla 4 osób :

• 1 cebula i ząbek czosnku
• 1 marchew
• 100 g selera
• 2 łyżki masła
• 250 g długoziarnistego ryżu
• 3/4 l bulionu mięsnego
• 2 łyżki octu
• 8 jajek
• 50 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka ketchupu
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól i słodka papryka


Przygotowanie :

Obrane warzywa,czosnek oraz cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na maśle.
Dodać ryż i też zeszklić.Całość zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem.Do niewielkiego rondla wlać 3-centymetrową warstwę wody z octem i zagotować.Jajka wybić do filiżanek i jedno po drugim ostrożnie wlewać do wody.
W gorącej wodzie pozostawić 7 minut.
Ryż przyprawić przecierem pomidorowym , ketchupem,solą oraz papryką i ułożyć na talerzach.Jajka wyjąć łyżką cedzakową , ułożyć na ryżu i posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz