Tort bezowy z owocami i kremem mascarpone




Składniki :

Beza:
• 4 białka
• szczypta soli
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
• 125 g serka mascarpone
• 1 łyżka cukru pudru
• 200 ml śmietanki 36%
Owoce :
• 250 g truskawek
• 100 g borówki amerykańskiej
• 1 sztuka kiwi
• kilka listków mięty


Przygotowanie :

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aż dobrze się rozpuści (masa ma być błyszcząca, szklista). Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.Przy pomocy dużej łyżki wykładamy masę na okrąg, możemy przy pomocy szpatułki podnieść trochę brzegi do góry, a środek troszeczkę "spłaszczyć" - wtedy powstanie wgłębienie na krem. Wkładamy bezę do piekarnia i pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin.



Kiedy mamy gotową bezę robimy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zimną (!) kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem. Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami i miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz