Składniki :
• 300 g truskawek
• 1 galaretka truskawkowa
• 250 ml śmietany kremówki
• 100 g cukru pudru
• 1 op. cukru waniliowego
• 100 ml mleka
• 15 g (3 łyżki) żelatyny
• 450 g twarogu śmietankowego
• okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm
• 1/3 szklanki wody
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie :
Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę - gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
I every time spent my half an hour to read this webpage's content daily along with a cup of coffee.
OdpowiedzUsuń