Składniki : (tortownica 24 cm)
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 3 jajka
• 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 łyżeczki sody
• opakowanie cukru waniliowego
• 250 g truskawek
• cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej i mieszamy krótko, aż do połączenia składników. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz