Pstrąg z szynką prosciutto
Składniki :
• 6 plastrów szynki prosciutto
• kostka zimnego masła
• 12 listków świeżej szałwii
• 6 filetów pstrąga
• 2 łyżki oliwy
• 100 ml białego wina
• sok z jednej cytryny
Przygotowanie :
Na plastrach szynki rozłożyć po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć je tak, aby się nie stykały. Zapiekać 15 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzać patelnię, wlać sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodać wino, wymieszać, zredukować chwilę. Dodać sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawić solą, podgrzać w sosie chwilę roladki. Podać z bagietką.