Kurczak z rożna
Składniki :
• 1 cały kurczak
• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• olej
• przyprawa do ziemniaków
• sól
Pikantna MARYNATA do kurczaka - przepis:
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki lubczyku
• pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka)
• imbir suszony (pół łyżeczki)
• papryka ostra (łyżeczka)
• musztarda rosyjska (pół słoiczka)
• majeranek (2 łyżki)
• sól (łyżeczka)
• sok z 1 cytryny
• 2 ząbki czosnku
Przygotowanie :
Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawając wyłącznie na skórce. Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.Nałożyć kurczaka na rożen wkuwając z dwóch stron zapięcia. Związać sznurkiem bawełnianym skrzydła. Na dole piekarnika umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać od czasu do czasu wydzielającym się sosem.