Lazania - lasagne bolognese
Składniki:
• 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe)
• 2 cebule
• 1 duża marchewka
• 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g)
• 4 ząbki czosnku
• papryka w proszku łagodna
• oliwa
• 1 puszka pomidorów
• 1 mały przecier pomidorowy
• ok. 400 g sera żółtego
• bazylia
• sól, pieprz
• zioła prowansalskie
• 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
• 1 szkl bulionu
• 1 opakowanie makaronu do lazanii
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia.
Składniki na sos beszamelowy:
• 6 łyżek masła
• 6 łyżek mąki
• 3 szkl. mleka
• 3 szkl. wody
• 6 łyżeczek śmietany
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko. Szybko mieszamy by nie było grudek. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (niektóre wymagają podgotowania, inne niekoniecznie). Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić oliwą. Teraz układamy kolejne warstwy:
• sos beszamelowy
• makaron
• mięso
• ser żółty
• sos beszamelowy itd
Wszystkie warstwy powtórz 3-4 razy. Wierzch powinien stanowić sos beszamelowy z żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temp. 180-200 stopni.