Leczo




Składniki:

• 2 duże cebule
• 5-7 pomidorów dojrzałych
• 2 średnie cukinie
• 4-5 papryk w różnych kolorach
• kawałek boczku
• kiełbaski wieprzowe
• sól, pieprz
• czerwona słodka papryka
• rozmaryn
• zioła prowansalskie
• 1/2 l bulionu drobiowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• cebulka dymka


Przygotowanie :

Boczek i kiełbaski pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cebule pokroić w piórka i również podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cukinie umyć i pokroić w półtalarki- podsmażyć. Papryki obrać, pokroić w piórka i również podsmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić twardy środek i pokroić w kostkę. Dodać do rondla z pozostałymi składnikami. Mąkę wymieszać z bulionem i wlać do rondla. Dodać przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparowywać jeszcze przez kolejne 5 minut. Doprawić. Wierzch posypać cebulką dymką.