Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie





Składniki :


• 2 dorady
• 1,5 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól morska
• odrobina masła pokrojonego w płatki
• 2 płaskie łyżeczki musztardy
• 1 ząbek czosnku
• 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
• ok. 500 g ziemniaków
• 1-2 łyżki oliwy
• 3 ząbki czosnku
• 1/2 szkl białego wina półwytrawnego
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• papryka słodka


Przygotowanie :


Dorady opłukać i osuszyć. Z jednej strony na boku ryby zrobić po trzy ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz.
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami do góry. Polać je marynatą w której leżały. Dookoła ułożyć ziemniaczki. Powtykać dookoła czosnek pokrojony w plasterki. Skropić je oliwą z atomizera i posypać rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2 min. Podawać wyłożone na półmisek z łyżką kwaśnej śmietany oprószonej słodką mieloną papryką.