Szarlotka





Składniki :

• 500 g mąki krupczatki
• 90 g cukru pudru
• 250 g margaryny
• 2 żółtka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki śmietany
• 3 kg jabłek
• sok z 1/2 cytryny
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie :

Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Blaszkę wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Cukier puder wymieszać z cynamonem i delikatnie wsypać do jabłek. Dokładnie wymieszać ręką do momentu aż cukier oblepi jabłka.
Blaszkę wyjmujemy z lodówki. Na ciasto wykładamy delikatnie partiami jabłka układając plastry w miarę poziomo na cieście. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto to które wcześniej odłożyliśmy do zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut na złoto. Oprószyć cukrem pudrem.