Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami





Składniki na naleśniki :

• 250g mąki pszennej
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• 250 ml wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• olej do smażenia

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki.

Składniki na farsz :

• 4 jabłka
• 4 łyżki cukru
• sok wyciśnięty z 1 cytryny
• szczypta cynamonu
• cukier puder do posypania



Przygotowanie :

Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały i wymieszać. Na całkowicie suchą patelnię wrzucić cukier. Gdy się rozpuści i zacznie brązowieć wrzucamy jabłka i mieszamy. (może się zdarzyć że na tym etapie cukier się skarmelizuje na sztywno i stwardnieje. Nie nalezy się tym przejmować gdyz w trakcie podgrzewania znów się rozpuści). Uprażyć chwilę jabłka a pod koniec dodać szczyptę cynamonu.
Na każdego naleśnika ułożyć farsz i związać brzegi rafią albo skórką z pomarańczy formując sakiewkę . Gotowe sakiewki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przed podaniem 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać posypane cukrem pudrem i bitą śmietaną.