Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami




Składniki :

• 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle
• 150 ml śmietany kremówki 30-36%
• 100g wędzonego łososia
• skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć)
• sól, pieprz
• spora garść roszponki
• garść pistacji posiekanych


Przygotowanie :

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny oraz kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Chwilę podgrzewać do momentu, aż śmietana ładnie oblepi cały makaron. Dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i roszponkę. Wymieszać raz jeszcze i delikatnie doprawić pieprzem i solą. Podawać posypane siekanymi pistacjami i udekorowane listkiem roszponki.