Tarta chili con carne





Składniki na ciasto :

• 200g mąki pszennej
• szczypta soli
• 100g masła
• 1 jajko
• 3 łyżki lodowatej wody

Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.
Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.


Składniki na nadzienie :

• 500g mielonej wołowiny
• 2 łyżki oliwy
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili bez pestek lub chili mielone
• 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
• 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
• 2 łyżki keczupu
• 1/2 szklanki bulionu wołowego
• 1/2 szkl białego wina
• 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki oregano
• sól do smaku
• 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%)

ponadto:

• 1 kulka sera mozzarella
• roszponka


Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie a na wierzch ścieramy mozzarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na ok 15 minut. Wierzch dekorujemy roszponką.