Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone




Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

• 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka)
• kostka masła
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 3 łyżki mąki
• 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta:

• Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem pokrojonym na małe kawałki.
• Czekolada nie może się zagotować. Jak się już rozpuści to odstawić do wystygnięcia.
• Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
• Do masy jajecznej powoli wlewać ostudzoną czekoladę i cały czas miksować na niskich obrotach.
• Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy.
• Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania.

Do przygotowania kremu potrzebujemy:

• 250 g mascarpone
• 200 ml śmietany 36% lub 30%
• ekstrakt waniliowy
• 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie kremu:

• Śmietankę ubijamy na sztywno.
• Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym.
• Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy.
• Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem.