Ryba po japońsku
Składniki:
• 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza)
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 5 ogórków konserwowych
• sól, pieprz
• mąka do obtoczenia ryby
Zalewa:
• 1 szklanka wody
• 1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki oleju
• 2 łyżki octu
• 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
• słoiczek przecieru pomidorowego (190 g)
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy je za pomocą pęsety. Rybę osuszamy ręcznikami papierowymi i oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. Obtaczamy je w mące i następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste filety ściągamy na talerz do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną). W przezroczystym naczyniu układamy na przemian filety, zalewę, filety i znowu zalewę. Rybę po japońsku zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.
PASAŻ FINANSOWY KLIKNIJ I ZOBACZ !!!