CIASTO WALENTYNKOWE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
• 5 jajek, osobno białka i żółtka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki mąki
• 3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, mieszamy mikserem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą, masę przelać do niedużej formy wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół.
GALARETKA:
• 4 galaretki truskawkowe lub malinowe
Trzy galaretki rozpuścić w czterech szklankach zagotowanej wody, zostawić w chłodnym miejscu, aż będzie zaczynać tężeć. Czwartą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody dopiero gdy pozostałe będą stężałe na biszkopcie.
BITA ŚMIETANA:
• 400 ml śmietanki 30%
• łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 20 ml gorącej wody lub dwa śmietan fix
• 1 cukier waniliowy
• łyżka cukru
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno, na koniec dodajemy rozpuszczoną, chłodną żelatynę, dokładnie zmiksować.
PRZYGOTOWANIE:
Pierwszy część biszkoptu wkładamy do formy w której się piekł, formę wyłożyć folią, wylewamy trzy galaretki, które zaczęły tężeć, wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.
W tym czasie w drugiej części biszkoptu wykrawamy foremką serca i wierzch smarujemy czekoladą (1/2 tabliczki) rozpuszczoną z odrobiną mleka.
Na stężałą galaretkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy biszkoptem z wyciętymi serduszkami, wkładamy do lodówki do schłodzenia, gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć nakładamy ją łyżką do wyciętych serc, chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.
PASAŻ FINANSOWY KLIKNIJ I ZOBACZ !!!