DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM




SKŁADNIKI:

• 4 szklanki mąki
• kostka margaryny lub masła
• 5 dkg świeżych drożdży
• 2 jajka
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 1/2 szklanki gęstej śmietany
• mus jabłkowy

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozcieramy w miseczce z cukrem, mieszamy aż będą płynne i cukier się rozpuści.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę (lub masło), rozcieramy palcami, dodajemy 1 jajko, śmietanę, sól i płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią, studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.







 


                                                                       PASAŻ FINANSOWY  KLIKNIJ I ZOBACZ  !!!
TWÓJ PASAŻ FINANSOWY KREDYTY MIESZKANIOWE, KONTA, KARTY KREDYTOWE ,UBEZPIECZENIA,CHWILÓWKI