KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
SKŁADNIKI:
• pierś z kurczaka(podwójna)
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kostkę razem z nasionami
• cebula pokrojona w piórka
• 2-3 papryki w różnych kolorach
• puszka fasoli
• 3 łyżki oleju
• 1 limonka, sok i skórka
• 2 tortille
• sól, pieprz, goździki
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzaną patelnię, na odrobinę oleju rzucamy posiekany czosnek, po krótkiej chwili dodajemy cebulę, a następnie pokrojoną paprykę, warzywa podsmażamy, uważając żeby czosnek się nie przypalił (bo zrobi się gorzki).
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do warzyw na patelnię, dodajemy kilka goździków stłuczonych w moździerzu, do całości dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz skórkę z limonki, wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy, dodajemy sok z limonki, przykrywamy i dusimy, aż sok wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy i doprawiamy całość solą i pieprzem. W między czasie na suchej patelni podgrzewamy z obu stron placki tortilli. Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z tortillą pokrojoną w trójkąty, można posypać posiekaną kolendrą.
PASAŻ FINANSOWY KLIKNIJ I ZOBACZ !!!