JABŁECZNIK KRÓLEWSKI




SKADNIKI:

BISZKOPT:

• 5 jajek, osobno białka i żółtka
• 1/2 szklanki cukru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części.

MASA JABŁKOWA:

• 1,5 l jabłek prażonych
• 2 galaretki cytrynowe

Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić.

BITA ŚMIETANA:

• 400 ml śmietanki 30%
• 2 x śmietan fix
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżka cukru

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrami, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać mikserem.

PRZYGOTOWANIE:

Pierwszą część biszkoptu włożyć do formy , w której się piekł, wyłożyć lekko przestudzone jabłka, przykryć drugim biszkoptem i schłodzić, następnie na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę, można dodatkowo posypać startą czekoladą, ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin, jabłka wtedy dobrze stężeją.
Pawns.app