CHRUSTY




SKŁADNIKI:

• 250 g mąki
• 4 żółtka
• 1 łyżka cukru pudru
• 1-2 łyżki śmietany
• 3 łyżki wódki
• 3 łyżki wody
• 10 g miękkiego masła
• szczypta soli
• olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka szczyptę soli, wodę, wódkę, i śmietanę, wszystkie składniki łączymy, dodajemy masło i cukier puder, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, ciasto musi elastyczne, wyrobione ciasto dobrze ubijamy wałkiem w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut.
Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto musi być cieniutkie), można delikatnie podsypać mąką, ale tylko troszkę żeby nie paliła się podczas smażenia. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy, później na romby, a każdy romb nacinamy w środku i przekładamy przez otwór jeden koniec. Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając żeby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik, gotowe posypujemy cukrem pudrem.