CIASTKA Z JABŁKAMI " CAŁUSKI "
SKŁADNIKI:
• 2 szklanki mąki
• 200 g kremowego twarogu
• 200 g masła
• 2 jabłka
• 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, masło, serek i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto, ma ładnie odchodzić od rąk, wstawiamy do lodówki na ok.40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na ok.3-4mm, szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na połowę każdego z nich nakładamy cienki plaster jabłka, składamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 minut, aż się całe zarumienią, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości ciasta wyjdzie około półtora blachy.