DOMOWA TORTILLA







SKŁADNIKI:

• 2 szkl. mąki pszennej
• ok. 180 ml. gorącej wody
• 3 łyżki oleju
• szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:


Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą (taka kilka minut po zagotowaniu), dodać olej i wymieszać, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut, gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut (żeby odpoczęło).

Ciasto dzielimy na 6-7 części, formujemy kulki, każdą cieniutko rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypać mąką), średnica może być troszkę większa od średnicy patelni, placki trochę się skurczą, smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, trzeba pilnować, żeby się nie przypiekły, tortilla powinna być zarumieniona i mieć charakterystyczne bąble, jak będzie zbyt długo się smażyć, może za bardzo wyschnąć i nie będzie można jej zwinąć.