EKLERKI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
• 1 szklanka wody
• 125 g masła lub margaryny
• 1 szklanka mąki pszennej
• 4 jajka
Wodę zagotować z margaryną lub masłem, energicznie mieszając wsypać mąkę, mieszamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy 20-30 minut w temp. 200 stopni.
KREM:
• 3 szklanki mleka
• 2 budynie waniliowe
• 2 łyżki cukru
• 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać stopniowo budyń, gotowy krem odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Ostudzone eklerki trzeba przekroić wzdłuż i szprycą nakładać krem, następnie je składamy, gotowe dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladą, chłodzimy w lodówce.
PASAŻ FINANSOWY KLIKNIJ I ZOBACZ !!!