Pleśniak ze śliwkami
SKŁADNIKI:
• 3 szklanki mąki
• 5 jajek, osobno żółtka i białka
• 1 margaryna
• 1 szklanka cukru
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 500 g śliwek
• 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę rozpuścić, na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z mąki, żółtek, ostudzonej margaryny, 1/2 szklanki cukru i proszku do pieczenia, ma ładnie odchodzić od rąk, dzielimy ciasto na pół, pierwszą połowę chowamy do lodówki, a drugą dzielimy jeszcze raz na pół, do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy, oba kawałki chowamy do zamrażalnika, białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Formę 24x24 cm (lub większą) wykładamy papierem do pieczenia, następnie dużą częścią ciasta wykładamy całe dno, pokrojone śliwki posypujemy cukrem waniliowym i układamy na cieście skórką do dołu, na śliwki ścieramy na tarce, na grubych oczkach kawałek ciasta z kakao, na ciemne ciasto rozsmarowujemy pianę z białek, następnie wyjmujemy ostatni kawałek ciasta i ścieramy na pianę, formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut, pozostawiamy do ostudzenia.