Ogórki małosolne





Składniki:

• 2 kg ogórków gruntowych
• 5 ząbków czosnku
• liść chrzanu
• korzeń chrzanu
• koper kwiat i łodyga
• 4 liście winogron
• 6 liści wiśni
• 2 liście laurowe
• 2 łyżki soli
• 2 litry wody


Przygotowanie:


Ogórki myjemy i odsączamy. Gotujemy 2 litry wody z 2 łyżkami soli. W tym czasie układamy w słoju ogórki w miarę ciasno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, liść chrzanu, korzeń chrzanu, kwiat kopru z łodygami, liście wiśni i winogron. Kiedy woda zagotuje się odstawiamy na chwilę, aby woda była dobrze gorąca, ale nie wrząca. Po odstaniu zalewamy ogórki, aby zostały całkowicie przykryte. Zakręcamy słój i odstawiamy. Po ok. 3 dniach ogórki są gotowe.