Szarlotka z budyniem
SKŁADNIKI:
• 2,5 szkl. mąki
• 1 margaryna (250g)
• 0,5 szkl. cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 2 łyżki śmietany
• 1,5 kg jabłek
• 2 budynie waniliowe
• 4 łyżki cukru
• 800 ml mleka
• 2-3 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2 h, 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki.
Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, dno i brzegi wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka.
Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał.