Gofry z bitą śmietaną i owocami




SKŁADNIKI:

• 2 szklanki mąki
• 2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 szkl. oleju
• 2 cukry waniliowe
• 2 kubeczki po 200ml śmietany 30% Pilos
• 1 śmietan fix
• 4 łyżki cukru
• dowolne owoce


PRZYGOTOWANIE:

Do miski dajemy mąkę, mleko, olej, proszek, żółtka i 1 cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy (trzepaczką) lub miksujemy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy, gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, studzimy na kratce.
Śmietanę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, schłodzoną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy.
Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami, smacznego :)