Spaghetti Bolognese
Składniki na ok. 3 porcje:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 300 g mięsa mielonego
• 2 łyżki oleju
• 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 100 ml wywaru mięsnego
• 2 łyżeczki suszonego oregano
• sól, pieprz
• 300 g makaronu Spaghetti
• tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.