Wuzetka




To bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:)

BISZKOPT:

• 6 jaj
• 1 szkl. cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szkl. mąki
• 3 łyżki kakao

MASA:

• 500ml śmietanki 30 %
• 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka
• 3/4 szkl. cukru pudru
• 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku
• dżem wiśniowy
• 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30minut, gotowy zostawiamy do ostudzenia, a następnie przekrawamy na dwie części (z tortownicy wychodzą 3 blaty, a z prostokątnej blaszki dwa).

Masa:

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy twarożek i miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczoną i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać mikserem i schować do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, na to masa (trochę zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce. Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej wilgotny.