Babka wielkanocna




Tym razem bardziej tradycyjny przepis na babkę z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej, wychodzi pyszna i aromatyczna, robiłem w formie bez komina, ale jednak lepiej jest piec w takiej z kominem, nie ma obawy, że wyjdzie zakalec, przepis sprawdzony więc polecam :)

SKŁADNIKI:

• 150g cukru
• 125g masła
• 150g margaryny
• 1 cukier waniliowy
• 170g mąki pszennej
• 80g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
• 5 jajek
• 2 łyżki kakao


PRZYGOTOWANIE:

Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.