Rolada czekoladowa




SKŁADNIKI:

CIASTO:
• 5 jajek, osobno białka i żółtka
• 1/2 szkl. mąki pszennej
• kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szk. cukru
• 3-4 łyżki kakao


Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita, ciasto rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-18 minut, po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na posypanej cukrem pudrem ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągamy papier, a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostygnięcia.


BITA ŚMIETANA:

• 400 ml śmietanki 30%
• 3 łyżki cukru
• 2 x śmietan fix (luż żelatyna)
• 3 łyżki kakao

DODATKOWO:

• słoiczek wydrylowanych wiśni
• czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka
• migdały


Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem.
Wystudzoną roladę rozwijamy (można delikatnie skropić sokiem z wiśni), smarujemy śmietaną, wzdłuż jednego dłuższego boku rozkładamy odsączone wiśnie i zwijamy, wierzch polewamy tężejącą, rozpuszczoną czekoladą, posypujemy migdałami i chowamy do lodówki do schłodzenia.