Ciasto czekoladowe z gruszką,migdałami i skórką z pomarańczy

Składniki :

  • 3 - 4 szt. jak najmniejszych gruszek

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego drobnego 
  • Budyń do ciast i kremów czekoladowy smak 
  • 4 łyżki kakao 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • migdały w płatkach do dekoracji 
  • 4 jajka , cukier puder do posypania ciasta 

Przygotowanie:

  • Gruszki obierz tak,aby pozostały w swoim kształcie.Jeżeli są bardzo twarde i kwaśne,możesz je krótko zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
  • Masło ucieraj z cukrem,aż do uzyskania puszystej konsystencji.Dodaj jajka i zmiksuj całość.Następnie dodaj pozostałe składniki,poza płatkami migdałów,i dokładnie wymieszaj.Przelej ciasto do nasmarowanej formy.Gruszki powkładaj do ciasta tak,aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.Udekoruj wierzch płatkami migdałów.Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze 180 C .
Pawns.app

4 komentarze: