Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI

CIA​STO
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
ORAZ
  • 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania         

    PRZYGOTOWANIE

    KRUSZONKA
    • Roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem. Wstawić do lodówki.
    • Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
    • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
    CIASTO​
    • Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
    • Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu.
    • Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
    • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.











Pawns.app

1 komentarz:

  1. Super przepis,śliwek w moim ogrodzie jest mnóstwo, proszę o więcej przepisów ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń