Surówka Colesław

Popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, oznaczającego sałatkę kapuścianą. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników (np. grubość szatki). Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty).




Składniki:

• 1 mała kapusta lub 1/2 główki większej (ok. 700 g)
• 2 marchewki
• 1 duża cebula
• świeży koperek
• sól
• pieprz
• ok 3-4 łyżki cukru pudru
• ok. 2 łyżki majonezu
• ok. 2 łyżki śmietany


Przygotowanie :

Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i koperek pokroić drobno. Majonez wymieszać w stosunku 1:1 ze śmietaną. Powinien on ładnie połączyć składniki, ale nie może być go za dużo . Doprawić solą, pieprzem i cukrem (cukier dodawać stopniowo zaczynając od mniejszej ilości. Wszystko zależy od smaku danej kapusty i naszych indywidualnych smaków. Czasem daję 2 łyżki a czasem nawet 4 . Wymieszać całość. Surówkę można też modyfikować dodając np. starte jabłko,ananasa i odrobinę octu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz