Śledzie gajowego




Składniki :

• 4 filety śledziowe a’la Matjas
• 1 duża cebula
• 4 suszone grzyby
• 50 ml oleju
• 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki octu
• 2 ziarenka jałowca
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• szczypta cukru


Przygotowanie :

Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Filety śledziowe opłukać lub jeśli są słone, namaczać w wodzie ok. 30 minut – w razie potrzeby wymienić wodę i ponownie odstawić. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Grzyby odsączyć (wodę zostawić), pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz grzyby, wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi ,trzeci dzień.

1 komentarz: