Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram mąki, 10 dkg drożdży,3/4 szklanki cukru,pół kostki masła,olej,szczypta soli, sześć jajek i około litra ciepłego mleka. Najważniejszą kwestią jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem.
Anielskie ruchańce
Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy wywodzące się z Aniołowa (gm. Pasłęk). Historia i receptura wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. ubiegłego wieku.
To lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, zostały docenione w kraju. I nic dziwnego, bo są pyszne. W tym roku trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Nazwa pączków wywodzi się od nazwy miejscowości, w której są wypiekane, czyli od Aniołowa oraz od ruszania się ciasta w czasie wypieku.
— Drożdżowe ciasto wrzucone na rozgrzany olej tańczy i skwierczy. Stąd nazwa ruchańce. Są pyszne. Mają miękkie, puszyste i sprężyste ciasto oraz lekko chrupiącą skórkę. Charakteryzuje je wyrazisty zapach smażonego ciasta drożdżowego.
Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram mąki, 10 dkg drożdży,3/4 szklanki cukru,pół kostki masła,olej,szczypta soli, sześć jajek i około litra ciepłego mleka. Najważniejszą kwestią jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem.
Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram mąki, 10 dkg drożdży,3/4 szklanki cukru,pół kostki masła,olej,szczypta soli, sześć jajek i około litra ciepłego mleka. Najważniejszą kwestią jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jestem z Warmii a nawet o nich nie słyszałam ;) Czy smaży się je w głębokim tłuszczu, czy piecze w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTo zapraszamy do Aniołowa :)
UsuńDodałabym alkohol-spirytus do ciasta. Smażone w głębokim oleju, podobnie jak pączki.
Usuńsmażymy na głębokim tłuszczu
OdpowiedzUsuńA przepis na rozczyn mozna prosić
OdpowiedzUsuńSkładniki
OdpowiedzUsuń1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 kostki masła
6 jaj
olej
Składniki wystarczają na zrobienie około 30 sztuk "ruchańców"
Całą mąkę wsypujemy do miski. Robimy w mące dołek. Do niego dodajemy lekko podgrzane mleko (połowę), całość drożdży oraz szczyptę soli i cukier. Czekamy od pięciu do dziesięciu minut aż ciasto zacznie rosnąć.
Następnie dodajemy żółtka jajek i resztę cukru. Dodajemy też resztę mleka. Roztapiamy masło, a z białek ubijamy pianę, które następnie dodajemy do ciasta. Potem musimy poczekać aż ciasto dobrze urośnie.
Następnie w średnim rondlu podgrzewamy olej. Musi być on bardzo gorący. Łyżką stołową kładziemy ciasto na olej. Smażymy ciasto aż zarumieni się na ciemny brąz z obu stron. Ruchańce podajemy posypane cukrem pudrem .
Zjadło by się ale jakie zrobbicc dla cukrzyków
UsuńZupełnie podobnie robię, przeze mnie nazwane : LENIWe PĄCZKI. Do ciasta w fazie rośnięcia konfitury własne, ze względu na duze kawałki owoców. Przeważnie wiśnie, chociaż czasem brzoskwinie z syropu (własne), pokrojone na mniejsze kawałki.
OdpowiedzUsuńCzy całe ciasto oprócz piany z białek wyrabiane jest ręką?
OdpowiedzUsuńTak,ręcznie
OdpowiedzUsuńCo zrobić aby nie piły tluszczu
OdpowiedzUsuńJa daję łyżeczkę octu do ciasta i nie piją tłuszczu.
UsuńZapewniam że nie piją :) Zapraszamy do Aniołowa.
UsuńOlej musi być mocno rozgrzany
OdpowiedzUsuńZamiast oleju może być smalec będą smaczniejsze. Poza tym można dać kieliszek spirytusu , wtedy nie będą nasiąkły tłuszczem. W sklepach sprzedają paczki to jak smażą to na ogół na najgorszym tłuszczu. W domu warto pomyśleć o zdrowiu , bo teraz wszędzie do rzepaku pryskaja Roundapem by wysuszyć ziarno i dostaje się on do oleju. Trzeba uważać.
OdpowiedzUsuńSmażymy wyłącznie na oleju Kujawskim,bez spirytusu i zapewniam że nie piją tłuszczu.Zapraszamy do Aniołowa:)
UsuńZrobilam wyszly przepyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, dodałem jabłka
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodać jabłka bo też mam taki plan
UsuńCiekawy przepis i fajna nazwa
OdpowiedzUsuńJestem z Pasłęka ale nigdy ich nie jadłam ☹️
OdpowiedzUsuńWięc zapraszamy do Aniołowa :)
UsuńPo dodaniu do dolka mleka drozdzy itd wyrabiamy i czekamy az wyrosnie potem jajka ?
OdpowiedzUsuńRobimy w mące dołek. Do niego dodajemy lekko podgrzane mleko (połowę), całość drożdży oraz szczyptę soli i cukier. Czekamy od pięciu do dziesięciu minut aż ciasto zacznie rosnąć.
UsuńNastępnie dodajemy żółtka jajek i resztę cukru. Dodajemy też resztę mleka. Roztapiamy masło, a z białek ubijamy pianę, które następnie dodajemy do ciasta. Potem musimy poczekać aż ciasto dobrze urośnie.
Najpierw trzeba dobrze wyrobić przykryc scieteczka zapomniala pani dopisać a póżniej oczywiście poczekać aż urosnie.
OdpowiedzUsuńWyrośnie bez ściereczki :)
UsuńŚciereczka też ma swoje znaczenie....
UsuńBardzo smaczne cała rodzinka je lubi
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMy cały czas pieczemy ruchance a przepis od babuni od pokolenia do pokolenia polecam pycha
Ja robię bardzo często.Znikają szybko z talerza.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj robiłamu wnusio 4 lat mówił na nie kotlety
OdpowiedzUsuńDzień dobry czy można zamiast masła dać margarynę jeśli tak to ile
OdpowiedzUsuńTak,tyle samo co masła ale to już nie będzie oryginalna receptura
OdpowiedzUsuńCzy margaryne trzeba ostudzić
OdpowiedzUsuńTak
OdpowiedzUsuńDobre są z dodatkiem tarkowanych jabłek
OdpowiedzUsuńSuper smaczne
OdpowiedzUsuńPodobnie robi się też racuchy
OdpowiedzUsuńJa nazywam je kozaki.
OdpowiedzUsuńOdnoszę wrażenie że wiele osób nie ma pojęcia o pieczeniu ciast.....
OdpowiedzUsuńPamiętam je z dzieciństwa, zawsze mama je smażyła i teraz ja zacznę w końcu mam przepis
OdpowiedzUsuńAle jak ktoś zamierza modernizować i dodawać dodatki typu jabłka, to już nie będzie to samo. A chodzi o sam oryginalny smak 😀👍
OdpowiedzUsuńJa dodałam jabłuszka są pyszne
OdpowiedzUsuńW trakcie wyrabiania dodać jabłka?
UsuńPo wyrobieniu
UsuńMąkę wsypać całe kg i zrobić dolek ? Czy troszkę mąki i potem resztę dosypac? Oleju wlać jak na pączki czy mniej?
OdpowiedzUsuńCałą mąkę
OdpowiedzUsuńW mące zrobić dolek i dać mleko cukier sól drożdże i nie mieszać nic?
OdpowiedzUsuńTo smak mojego dzieciństwa. Babcia smażyła bardzo podobne. Teraz ja robię je dla córki. Do środka dodaje jabłko najlepsze renety, lub żurawinę. Pyszne.
OdpowiedzUsuń