Ciasto orzechowe



SKŁADNIKI :

BISZKOPT KAKAOWY:

• 6 jajek (osobno białka i żółtka)
• 1/2 szkl. cukru
• 2 pełne łyżki kakao
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

KREM BUDYNIOWY:

• 0,5 l mleka
• 2 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 5 żółtek
• 1,5 łyżki mąki ziemniacznej
• 250 g margaryny lub masła

Z 0,5 l mleka odlać 1/2 szkl. , dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka, dokładnie wymieszać trzepaczką, pozostałe mleko zagotować z cukrami i ekstraktem waniliowym, dodać mieszankę jajeczną i energicznie mieszając ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu.

WARSTWA ORZECHOWA:

• 2 szkl. orzechów włoskich
• 1, łyżki płynnego miodu
• 1/2 szkl. cukru
• 5 białek
• łyżka mąki pszennej
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca, orzechy posiekać nożem, następnie wymieszać razem z miodem, mąkami i proszkiem do pieczenia, połączyć razem z pianą, masę przełożyć do formy, w której piekliśmy biszkopt, wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, aż się ładnie zarumieni, zostawić do wystudzenia.

PRZYGOTOWANIE :

Pierwszy blat biszkoptu włożyć do formy, posmarować połową masy budyniowej, na to kładziemy warstwę orzechową, smarujemy drugą połową masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, udekorować polewą czekoladową i schować do lodówki, do schłodzenia.


Pawns.app

23 komentarze:

  1. I'm still learning from you, as I'm improving myself.
    I absolutely love reading all that is written on your site.Keep the tips coming.
    I loved it!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Przecież jest w przepisie - 2 łyżki

      Usuń
  3. Oo jaki cukier chodzi ? do kremu budyniowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile cukru do kremu budyniowego ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Eh, znów się nabrałam na przepis, który gdzieś tam okazał się przepisem siostry Anastazji: "Marysieńka"? I kolejny raz mi ciasto nie wyszło: biszkopt nieciemny (kakao holenderskie), wysuszył się, mimo, że piekłam 30 min, cienki, nie ma czego kroić. Może to orzechowe okaże się lepsze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, mój ciemny biszkopt też nie wyrósł i był przesuszony.

      Usuń
  6. I am sure this paragraph has touched all the internet users,
    its really really pleasant paragraph on building up new webpage.

    OdpowiedzUsuń
  7. I love your blog.. very nice colors & theme.
    Did you design this website yourself or did you hire someone to
    do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog
    and would like to find out where u got this from.
    many thanks

    OdpowiedzUsuń
  8. It's an awesome piece of writing for all the web visitors; they will take advantage from it I am sure.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nicee blog һere! Αlso your website loads սρ veгy fast!
    Wһɑt web host are you using? Сan Ι get you affiliate
    link tο yoսr host? Ӏ wish my site loaded սp ɑѕ fast as yours lol

    OdpowiedzUsuń
  10. Тһis is my first tіme go to see at ere and i
    ɑm truly happy to гead all at onee рlace.

    OdpowiedzUsuń
  11. Тhis article is genuinely a good onee it assists neew intеrnet users,
    who are wishing fοr blogging.

    OdpowiedzUsuń
  12. It'svery effortless tο ffind οut any topic ߋn web аs compared
    tto textbooks, ɑs I ound this article att tһis web site.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your
    wweb site is magnificent, let alone the content!

    OdpowiedzUsuń
  14. Biszkopt ok. Chociaz dodałbym 2 jajka jeszcze. Pierwsza warstwę przełożyłam marmoladą wieloowocowa żeby trochę przełamać smak i bajka. Tylko następnym razem zrobię budyń gęściejszy 🙂

    OdpowiedzUsuń
  15. które mleko zagotować z cukrami - to 1/2 szklanki czy tą wieksza ilosc?

    OdpowiedzUsuń
  16. Tą większą ilość

    OdpowiedzUsuń
  17. Do biszkoptu dodać sody jeszcze i pięknie wyrosnie

    OdpowiedzUsuń