Ciasto MILKY WAY
SKŁADNIKI :
BISZKOPT:
• 6 jajek
• 3/4 szkl. cukru
• 1 szkl. mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
MASA:
• 1/2 szkl. mleka
• 1/2 szkl. cukru
• 1 margaryna
• 1 cukier waniliowy
• 2,5 szkl. mleka w proszku
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy żółtka, a następnie cukier, chwilę miksujemy, na koniec dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko łączymy, ciasto wylewamy na formę 25x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwa płaty. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając aby cukier się rozpuścił, zostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy mikserem, następnie dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku, wszystko ucieramy mikserem na wyższych obrotach, masa będzie trochę gęsta. Na pierwszą część ciasta rozsmarowujemy masę, kładziemy drugą część i lekko dociskamy, na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową, ja przygotowałem z dwóch tabliczek czekolady i 1/4 szkl. mleka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super ciacho
OdpowiedzUsuń