Ciasto cappuccino z wiśniami



SKŁADNIKI :

CIASTO:

• 5 jaj (osobno żółtka i białka)
• 100 g gorzkiej czekolady
• 125 g masła
• 1/5 łyżki kawy rozpuszczanej
• 150 g cukru
• 125 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą, dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, wszystko zmiksować, stale miksując dodawać stopniowo żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do formy 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec przez ok.25-30 minut, do suchego patyczka, upieczone i lekko przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty.

MASA CAPPUCCINO:

• 250 g serka mascarpone
• 250 ml śmietanki 30%
• 60 g kawy cappuccino
• 3 łyżki cukru
• śmietan fix

WIERZCH:

• 250 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru
• śmietan fix
• drylowane wiśnie (nieduży słoik)

Serek mascarpone zmiksować z 60g kawy cappuccino (ewentualnie można trochę dosłodzić). Całą śmietankę, mocno schłodzoną ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy, dzielimy na pół, jedną połowę miksujemy z serkiem mascarpone, drugą zostawiamy na wierzch.
Na pierwszą część ciasta nakładamy wiśnie, można też delikatnie nasączyć sokiem z wiśni, na to nakładamy masę cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, znów lekko nasączamy i nakładamy bitą śmietanę, całość posypujemy kawą cappuccino, ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz