Zapiekanka z ziemniaków
Składniki :
• 1 kg ziemniaków
• 1,5 kg pomidorów
• 2 większe papryki
• 2 większe bakłażany
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 10 łyżek oliwy extra vergine
• zioła: 2 liście laurowe, 1 gałązka świeżego oregano, 2 gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie :
Bakłażana pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Posypać z dwóch stron solą morską (użyć ok. 2/3 łyżki soli) i odłożyć na ręczniki papierowe na ok. 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić na 1/2 cm plasterki. Na dużej patelni obsmażać partiami, na 2 łyżkach oliwy, plasterki ziemniaków po około 10 minut z każdej strony lub na złoty kolor. W razie potrzeby uzupełniać oliwę. Obsmażone ziemniaki układać na dnie żaroodpornej formy, doprawić je solą morską.
W międzyczasie sparzyć skórki pomidorów i obrać je. Pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, pokroić w kosteczkę. W szerokim garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić przez ok. 5 - 7 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą, dodać czosnek pokrojony na plasterki oraz oregano, tymianek i liście laurowe. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodać przygotowane pomidory i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, aż sos się zredukuje.
Papryki umyć, pokroić na ok. 7 mm plasterki i na oliwie obsmażyć je z każdej strony po około 5 minut. Położyć na ziemniakach w formie i delikatnie doprawić solą.
W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Bakłażany ułożyć na papryce.
Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Odczekać kilka minut przed nałożeniem porcji
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz